Albertfalvi Szalézi Animátorok

Hogy mi kik is vagyunk?

Olyan plébániai fiatalok, akik szeretnek a gyerekekkel foglalkozni és vidáman együtt lenni, imádkozni, játszani és focizni, kézműveskedni és énekelni, mindezeket Don Bosco szellemiségében.

Történetünk

“Aki alázatos és kedves, azt mindig szeretni fogja mindenki: Isten is és az emberek is.”
/Don Bosco/

2007-ben pár lelkes albertfalvi fiatal ellátogatott az Óbudai Szalézi Oratóriumba és úgy gondolták, jó lenne egy ilyen fiatal közösséget alapítani Albertfalván is. Rövid időn belül meg is alakult az albertfalvi animátor-közösség. Hetente péntekenként oratóriumot szerveztünk a Don Bosco iskolában, ahol játékokkal, focival, kézműves foglalkozással vártuk a gyerekeket. A délután közös imával, énekléssel és egy vidám előadással kezdődött, és utána indult a kötetlen játék. Azelőtt is volt oratórium, a már elhunyt Labundy Gábor (szalézi munkatárs) focizott a gyerekekkel, illetve ugyancsak kézműves foglalkozásra volt lehetőség, és egy kis zsíros kenyérrel vendégelték meg az ifjúságot a szalézi munkatársak. Az oratóriumokon kívül év közben egy-két kirándulást is szerveztünk, illetve karácsonyi gyerekvigyázó és farsangi mulatság színesítette az éves programot. Az évek során sok fiatal csatlakozott közösségünkhöz. Az új tagok először kisanimátorok lesznek, majd több éves képzés és ígérettétel után nagyanimátorrá avatjuk őket.

Bővebben itt:
Egyházközségi Levél 2021 Húsvét (50. pdf odaltól)

Csillagtábor

2008-ban - történetünk folyamán először - mi animátorok vállaltuk el a Csillagtábor megszervezését, amit addig Mónika néni és néhány szalézi munkatárs szervezett. Ekkor nagyjából 25 résztvevője volt plébániánk napközis táborának. Azóta minden évben, augusztus utolsó hetében az animátorok szervezik a Csillagtábort, mely az utóbbi években több, mint 100 fős táborrá nőtte ki magát. Minden évben van valamilyen kerettörténete a tábornak, ehhez témához kapcsolódóan mindig van egy kulcsfigura is, akin keresztül a gyerekek megismerhetik az adott témát. Rengeteg játékkal, énekléssel, imával meghívott előadókkal, még több játékkal és sok nevetéssel várjuk a gyermekeket.

Az Albertfalvi Szalézi Oratóriumról

Az Oratórium nem a helyszín ahol zajlik a foglalkozás, hanem a cselekvés ami ott folyik! Így tehát Oratóriummá válhat akár egy nagy focipálya, vagy egy aprócska szoba is. Az Oratórium az informális nevelés színtere, ahol a személyes találkozásokon keresztül a mélyre lehet hatolni. A szalézi Oratórium négy alappillére épül:

Ház – amely befogad
Iskola – ami az életre nevel
Plébánia – amely evangelizál
Udvar – ahol barátokként vidáman együtt lehetünk

Ez a négy alappillér egymást kiegészítve adják az Oratórium valódi lényegét és együtt adják a legmagasabb hatékonyságát a célt: a fiatalok üdvösségét szem előtt tartva. Erre a négy pillérre épül a világ összes szalézi Oratóriuma, így a miénk is.

Plébániai Oratóriumok

„Elég nekem az, hogy fiatalok vagytok, és én máris nagyon szeretlek benneteket”
/Don Bosco/

Az oratóriumokat minden - naptári év szerinti - páros hét szombatján 9:30-tól 12:00-ig a közösségi házban szervezzük elsősorban általános iskolás korú fiataloknak, de - Don Bosco szellemiségét követve - szeretettel várjuk a középiskolás korúakat is mi, az Albertfalvi Szalézi Animátorok, s igyekszünk ezeket az alkalmakat különféle programokkal és kirándulásokkal is színesíteni.

Jelenlétünk a plébánia életében

A már említett Oratóriumokon és Csillagtáborokon kívül igyekszünk máshogy is jelen lenni a plébániánk életében. Megszervezzük a karácsonyi gyerekvigyázót és előadjuk a pásztorjátékot, a gyermek- és a felnőttfarsangra készülünk különböző programokkal vagy egy kis előadással, a búcsúhoz kapcsolódó gulyásfőző versenyen is részt veszünk (s bár nem ez a fő profilunk, de 2015-ben sikerült elhódítanunk a győztesnek járó fakanalat), illetve a közösségek szentségimádási alkalmain is jelen vagyunk.

Kapcsolat:

alfanimators(at)gmail.com

Cikkek velünk:

Animátorság akkor és most:
Egyházközségi Levél 2020 Húsvét (46. pdf oldal)

Interjú az újjonnan avatott animátorral:
Egyházközségi Levél 2020 Úrnapja (60. pdf oldaltól)

Csillagtábor 2020:
Egyházközségi Levél 2020 Búcsú (34. pdf oldaltól)

Szalézi animátor vagyok, mire építek?
Egyházközségi Levél 2020 Búcsú (38. pdf oldaltól)

Boldog Carlo Acutis
Egyházközségi Levél 2020 Karácsony (54. pdf oldaltól)

Egy közösség Don Bosco nyomában
Egyházközségi Levél 2021 Húsvét (50. pdf oldaltól)

Egy telefonbeszélgetés:
Egyházközségi Levél 2021 Úrnapja (62. pdf oldaltól)