Cserkészet

815. sz. IV. Béla király cserkészcsapat

Kelenvölgy - Albertfalva
-Bemutatkozás-

Mi is a cserkészet?

A cserkészet egy önkéntes, keresztény ifjúság nevelési mozgalom, amely egy életformával párosul, hisz együtt fejlődünk lelkileg, szellemileg és testileg is. Szellemi fejlődésünkről próbázásaink eredménye ad bizonyosságot, mely egyenruhánkon is meglátszik. Magyar cserkészként mi a kereszténységet, a Magyar Cserkész­szövetséget és a csapatunkat képviseljük, nemcsak a programokon belül egyenruhában, hanem a mindennapokban civilként is.

A cserkészet célja

„A magyarországi cserkészmozgalom célja, hogy a társadalmat olyan életrevaló, elkötelezett, felelős, egészséges polgárok alkossák, akiknek fontos, hogy önmaguk folyamatos nevelése által, az Isten felé növekedjenek.”

A 815. számú IV. Béla király cserkészcsapat

Mi egy olyan közösség vagyunk, akik együtt kirándulnak, táboroznak, tanulnak (térképészet, csomózás, elsősegély és más érdekességeket a világról), játszanak, énekelnek, őrzik a magyar hagyományokat, sportolnak, kalandoznak, és együtt nevetnek. Közös célunk pedig, hogy Istent, a Hazát és embertársainkat szolgálva egy jobb világot hagyjunk itt majd magunk után.

2022. Csodaszarvas raj

Személyes célomnak tartom a csapat vezetésében, hogy a gyerekeket, a fiatalokat az életre készítsük fel, és „fegyverezzük fel” őket, hogy bátran helyt tudjanak állni, miközben tekintetüket az Égre emelik.

Amit szeretnénk megvalósítani az albertfalvi és a kelenvölgyi közösségen belül:

Cselekedve tanulás
Elköteleződés (fogadalom és törvények)
Részvétel az értelmes és hasznos programokon
Kisközösségi (őrsi) rendszer
Életforma
Szeretni és szolgálni a magyarságot, valamint Istent

2022-es Nagytábor

Működésünk, felépítésünk

Csapatunkat 1995-ben alapította Szenderffy Ferenc kelenvölgyi plébános atya, aki első csapatparancsnokunk is volt. '95 óta aktívan működik cserkészcsapatunk Kelenvölgyben. 2020-ban pedig újra éledt Albertfalván is a cserkészet, ugyanis közös céljaink felfedezésével úgy láttuk együtt erősebbek vagyunk. Így mostanra már a IV. Béla király cserkészcsapat munkálkodik a világ jobbá tételén Kelenvölgyben és Albertfalván is

2009-es Nagytábor

Albertfalvi csapat régen

Csapatunk alapítója: Szenderffy Ferenc atya (jobbra)

Csapatunk berendezkedése az old school cserkészet, amely a nomád tábort (5/10 nap), a saját kezűleg való építkezést, és a természetre / a jó Istenre hagyatkozást jelenti.
Felépítésünk a kezdetek óta családias. Közösségünk alapja a cserkészőrs, ami 5-12 fős, kb. egykorú fiúból vagy lányból áll, egy 15-20 éves azonos nemű vezetővel.
A rajosodás fogalma 2021. szeptember 1. óta létezik csapatunkban, amit a 30 főről 80 főre történt létszámnövekedésünk tett indokolttá. Két raj jött létre: a kiscserkész (Csaba királyfi raj), és a cserkész (Csodaszarvas raj).
2022-ben még tovább növekedtünk, így jelenleg 99 aktív taggal működünk. A munka 2 vezetőségi őrssel, 2 cserkész őrssel és 6 kiscserkész őrssel folyik.

További jelentkezők közül az idei tanévben már csak 2. és 3. osztályos lányokat tudunk fogadni csapatunkba.
Várjuk őket sok szeretettel!

2022. Csaba királyfi raj